Yamaha RayZR 125 - skuter, ki bo izstopal s tehniko in podobo

24. 11. 2023 | Matjaž Tomažič
Deli

Yamaha je na salonu EICMA v Milanu predstavila še en skuter iz razreda 125 kubičnih centimetrov. Za nenavadno zunanjo podobo se skriva tudi nekoliko drugačna pogonska tehnika.

Yamaha RayZR 125 je vsekakor skuter od katerega Yamaha pričakuje veliko. Je namreč njihov prvi skuter, ki ga bo poganjal hibridni pogonski sklop. No, o hibridu v pravem pomenu besede sicer ne moremo govoriti, saj RayZR 125 še ne bo zmogel voziti izključno na električni pogon, bo pa motorju, ki je opremljen s sistemom start/stop. Vlogo zaganjača motorja v tem primeru prevzema elektromotor, ki bo hkrati tudi skrbel za dodaten potisk in navor pri speljevanju in pospeševanju.

Pri višjih hitrostih si bo lahko voznik za kratek čas pomagal tudi s kratkotrajnim 'e-boost'-om, ki bo pripomogel k temu, da bo skuter hitreje dosegel končno hitrost. No, z osnovnim motorjem z eno odmično gredjo in 6 kW (8 konjev) moči, zmogljivosti tega skuterja vseeno ne bodo najboljše v razredu, se bo pa zato lahko pohvalil z najnižjo porabo, ki znaša samo 1,8 litrov goriva na sto kilometrov.

yamaha press

Prostor za kompakten elektromotor so našli v zadnji nihajki, navkljub hibridni tehniki pa bo ta skuter v svoji kategoriji med lažjimi. S polnim 5-litrskim rezervoarjem za gorivo bo tehtal 99 kilogramov, kar pomeni, da lahko pričakujemo zelo okreten skuter. Stal bo na 12-palčnem sprednjem in 10-palčnem zadnjem kolesu, pod sedežem pa bo 21-litrski prtljažni prostor. Za lažjo predstavo prostornosti prtljažnika vam namignemo, da je to ravno dovolj za povprečno integralno čelado in še kakšno malenkost.

Serijsko bo Ray ZR 125 opremljen z LCD zaslonom in LED razsvetljavo, na voljo pa bo v črni in rdeči barvni kombinaciji. Poleg njegove nenavadne zunanje podobe pa bi marsikoga utegnil prepričati tudi s svojo ceno. Ta naj bi se na večini evropskih tržišč gibala okrog treh tisočakov, prvi primerki pa bi morali v prodajne salone priti spomladi.

yamaha press

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol