Yamaha XSR 900 DB40 - prototip ki namiguje in proslavlja

Yamaha je na tradicionalnem festivalu Goodwood Festival of Speed predstavila model XSR 900, s katerim je ljubiteljem njihovega trivaljnega motorja in retro motociklov namignila, kaj bi jih utegnilo v prihodnje pričakati v prodajnih salonih.

Če je bila prva generacija Yamahinega retro motocikla XSR 900 navdahnjena s stilom 70ih let, aktualna druga generacija, pa se spogleduje z 80-imi leti, se bo kot kaže tretja generacija oblikovno vrgla v zlato ero športnih motociklov, torej v devetdeseta leta.

Prototip, ki so ga predstavili nosi oznako XSR 900 DB40, spominja pa na model TRX 850, ki je bil akutalen v sredini devetdesetiih let. Seveda ima XSR 900 DB40 namesto dvovaljnika in jeklenega cevnega okvirja modernejši aluminijast okvir in dobro znani trivaljnik, ki razvije 118 'konjev'.

Oznaka DB40 vsekakor ni naključje, saj predstavlja okroglo 40-to obletnico Deltabox okvirja. Yamaha sicer velja za pionirja na področju uvajanja tovrstnih aluminijastih okvirjev v svet športnih motociklov.

O tem, kako obsežne bi utegnile biti spremembe pri naslednji genearciji modela XSR900 in verjetno tudi MT-09 tokrat pri Yamahi sicer niso povedali ničesar, zagotovo pa lahko pričakujemo, da se bo prihajajoča nova XSR 900 zgledovala po oblikovnih smernicah 90-ih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol