Z najboljšimi na svetu se bo na Dakarju pomeril tudi naš Toni Mulec

24. 12. 2022 | Matjaž Tomažič
Deli

Na prihajajočem reliju Dakar bomo imeli Slovenci kar dva odlična dirkača. Simona Marčiča in Tonija Muleca. In Tonija, ki se bo Dakarja udeležil prvič, smo pred odhodom na pot pospremili.

Reli Dakar je največja in najtežja terenska preizkušnja za človeka in njegov stroj. Ustanovitelj Thierry Sabine je dejal, da na Dakarju fantje postanejo možje. Kot kaže bo jubilejna - že 45. preizkušnja, ena najtežjih doslej! Na dirko polno nevarnosti se po odlični predstavi na letošnjem reliju v Maroku podaja eden najbolj vsestranskih in uspešnih slovenskih dirkačev. Toni Mulec se je doslej dokazoval v motokrosu, na ekstremnih dirkah po neskončnih peščenih plažah in enduro dirkah, sedaj pa se po njegovih besedah podaja na svoj največji izziv.

V konkurenci 171 motoristov se bosta z veliko arabsko puščavo in vsem kar prinese takšna epska avantura spopadla dva Slovenca. Na svoj prvi reli Dakar se torej podaja izkušeni Toni Mulec, ki bo nastopil pod okriljem nizozemske ekipe in bo vozil na dirkalniku Husqvarna FR 450 Rally replica - kot novinec bo napadal čim boljšo uvrstitev v generalnem seštevku in v podkategoriji Rally2, kjer dirkajo tekmovalci brez tovarniške podpore, a z vso asistenco in logistično podporo ekipe ter mehanikov. Drugi slovenski predstavnik Simon Marčič je seveda glede na redno udeležbo na dirki v zadnjih letih bistveno bolj izkušen, tekmuje pa v kategoriji brez asistence Malle moto.

Toni Mulec, ki v teh dneh zaključuje še zadnje sponzorske dogovore in obveznosti, potuje v Savdsko Arabijo takoj po božiču in je s svojo pripravljenostjo zadovoljen. V naslednjih dneh se bo poskušal čim bolje regenerirati in umiriti pred dirko, ki se začne s prologom 31.12. na obali Rdečega morja. Sredi decembra je opravil še zadnje treninge na pesku na plažah v Lignanu v Italiji in s tem še utrdil dobro formo pred dirko. Sam pravi, da ga pripravljenost za vožnjo motorja ne skrbi, peščeni trening pa mu bo prišel prav na tokratni dirki, kjer bo prav sipki pesek redno na dnevnem meniju.

''S štartom na tej dirki se mi ne uresničujejo samo sanje, ampak začenjam novo poglavje v moji dolgoletni motošportni karieri. Odločitev, da se odzovem klicu puščave, je v meni zrasla po tem, ko sem na testiranjih za tovarniško ekipo KTM, s katero občasno sodelujem, spoznal, da imam hitrost tudi za dober rezultat. Seveda pa bo zame letos največji izziv navigacija, zato tudi težko napovem na kakšen rezultat ciljam na mojem prvem Dakarju. Vsekakor je glavni cilj, da pridem do konca, z nekaj sreče pa upam na kak dober etapni dosežek. Če se bo na koncu vse dobro izšlo, bo prišel tudi dober rezultat.''

Toni je priznal, da je nastop na tej dirki tudi izjemen finančni zalogaj in je kljub temu, da so mu prisluhnili nekateri pokrovitelji, moral ubrati tudi nekoliko bolj sodoben ali alternativni pristop zbiranja sredstev. Tako je prek družabnih omrežij sprožil donatorsko akcijo, ki seveda še vedno traja in bo trajala tudi ves čas dirke, saj je finančna luknja še vedno precejšnja in bo hvaležen za vsak evro. Vsi, ki mu želite pomagat, lahko to naredite z nakupom sponzorske majice ali z donacijo, vse podrobnosti pa so na njegovi spletni strani www.tonimulec.si.

45. izvedba relija Dakar, ki se bo začel v taboru na obali Rdečega morja, je najtežja, odkar je reli prišel v Savdsko Arabijo. Prolog in 14 hitrostnih preizkušenj sestavlja skoraj 5 000 kilometrov hitrostnih preizkušenj, zato je trasa pravi preizkus izjemne vzdržljivosti.

Pred odhodom na njegov prvi Dakar smo Tonija na pot pospremili zbrani novinarji, dirkači in vsi drugi, ki so mu s svojim znanjem in nasveti ter nekateri tudi z mnogimi izkušnjami iz prejšnjih Dakarjev v potovalno torbo zapakirali vse kar bo na tej težki preizkušnji potreboval - Miran Stanovnik, Jaka Završan, Rok Rus, Gaber Keržišnik, Peter Kavčič, Primož Jurman, Mitja Gustinčič, Slavko Trstenjak, Boštjan Skubic, David Stropnik, od daleč naša draga Tina Torelli  in številni drugi.

Letos bomo torej navijali za številki 50 in 53, obema našima junakoma, Simonu in Toniju pa želimo da v prvi vrsti dosežeta zadane cilje, ter seveda tudi vso potrebno srečo.

Dakar 2023 - ETAPE
31. december SEA CAMP - SEA CAMP - PROLOG

1. januar SEA CAMP - SEA CAMP - 1. ETAPA
2. januar SEA CAMP -  ALULA - 2. ETAPA
3. januar ALULA - ;IL - 3. ETAPA
4. januar IL - IL - 4. etapa
5. januar IL - IL - 5. ETAPA
6. januar AL DUWADIMI - 6. ETAPA
7. januar AL DUWADIMI -  AL DUWADIMI - 7. ETAPA
8. januar AL DUWADIMI - RIJAD - 8. ETAPA
9. januar RIJAD - DAN POČITKA
10. januar RIJAD - HARAD - 9. ETAPA
11. januar HARADH - SHAYBAH - 10. ETAPA
12. januar SHAYBAH - EMPTY QUARTER MARATON - 11. ETAPA
13. januar EMPTY QUARTER MARATHON - SHAYBAH - 12. ETAPA
14. januar SHAYBAH - AL-HOFUF - 13. etapa
15. januar AL-HOFUF - DAMMAM - 14. etapa

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol