ChatGPT zdaj že za volanom!

25. 6. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Na srečo ChatGPT (še) ne bo imel kontrole za volanom.

Ne, če ste mislili, da bo umetna inteligenca lahko že segla po volanu, ste se zmotili. Toda na neki način si znameniti ChatGPT, ki trenutno najbolje pooseblja zmogljivosti umetne inteligence, utira tudi za volan. Za zdaj še v testni verziji nadgradnje Mercedesovega infozabavnega sistema MBUX.

Mercedes in ChatGPT

Mercedes-Benz

Nemški proizvajalec premijskega segmenta se je namreč odločil, da bo v ZDA omogočil lastnikom vozil, ki so opremljena s sistemom MBUX, da prostovoljno sodelujejo v preizkušanju beta programa, ki bo združeval vse možnosti chatbota ChatGPT in sistema MBUX.

Vsak, ki želi sodelovati, lahko zbudi svojega glasovnega asistenta s: "Hey Mercedes, želim se pridružiti beta testni fazi!" Seveda - v angleškem jeziku. Potem sledi prenos programa preko zraka (OTA), ki ga omogoča Microsoftova platforma Azure Open-AI Service.

Mercedes-Benz

Sproščen pogovor z - avtomobilom

Pri Mercedesu namreč želijo združiti najboljše iz obeh svetov in predvsem omogočiti še bolj naravni tok pogovora med voznikom oziroma potnikom in avtomobilom s pomočjo velikega jezikovnega modela, ki ga ponuja ChatGPT.

Že zdaj je sistem, ki slovi kot eden najboljših v industriji, omogočal in razumel precej bolj naravni tok ukazov, ki pa so bili vseeno omejeni. Predvsem na z avtomobilom povezane teme (vreme na poti, glasba, temperatura v avtu ...). ChatGPT pa bo omogočal bistveno bolj raznolike teme in razumel bistveno bolj kompleksne stavke.

Preberite še: Zvezdnik se ne izogiba tradiciji, vendar poudarja avantgardo

Zapeljali smo se tudi z najbolj priljubljenim Mercedesom pri nas. Kako se obnese novi GLC?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol