Izbor Autobest 2024: znani finalisti!

17. 10. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Sredi decembra bo znano, kateri od štirih bo leto dni nosil naziv Najboljši avtomobilski nakup (Best Buy). Za naslov se potegujejo BYD Dolphin, Fiat 600e, Hyundai Kona in Jeep Avenger.

Evropska žirija, ki jo sestavlja 31 novinarjev iz ravno toliko evropskih držav (Rusija je trenutno suspendirana), čaka zdaj še končno ocenjevanje, še pred tem pa bodo lahko žiranti preskusili vse modele istočasno na velikem poligonu OAMTC Teesdorf pri Dunaju.

Ko bodo žiranti izpolnili zahtevne matrike glasovanja, bo konec decembra vodstvo izbora Autobest razglasilo zmagovalca, ki bo na tronu nasledil Renaultov model Austral.

Znane že tri 'stranske' nagrade

Sočasno z razglasitvijo finalistov je vodstvo izbora sporočilo tudi, da je žirija izglasovala uvrstitev Denisa Le Vota (na posnetku ob modelu Bigster), predsednika uprave znamke Dacia, v tako imenovano dvorano slavnih, saj je prejel nagrado Manbest 2024. Le Vot je bil namreč ključen pri preobrazbi znamke Dacia v izjemo uspešno in progresivno znamko, ki danes pokriva številne segmente.

Porsche in Gilles Vidal

Žirija je ob tem podelila že tudi nagrado Companybest 2024, ki jo je prejela znamka Porsche. Žirijo je prepričala predvsem z izjemno uspešnim poslovanjem, visoko maržo in spretnim prilagajanjem svoje palete novi dobi elektrifikacije.

Še eno od številnih nagrad, ki jo podeljuje žirija Autobest, je prejel Gilles Vidal (Designbest 2024, na fotografiji), podpredsednik uprave Renaulta, odgovoren za oblikovanje. In sicer za svoje impresivno delo pri snovanju zunanjosti številnih modelov Citroëna, Peugeota in zdaj Renaulta.

Slovesna podelitev nagrad v Luksemburgu

Vodstvo žirije bo zmagovalca letošnjega izbora sicer razglasilo sredi decembra, toda nagrado bo predstavniku znamke slovesno podelilo na gala večeru v Luksemburgu v začetku leta, ko bodo znani tudi dobitniki drugih nagrad (Ecobest, Safetybest, Smartbest, Sportbest in Technobest), ki jih še podeljuje organizacija Autobest.

Preberite še: Smer je celovitost ponudbe za električne avtomobile

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor