Dakar 2024: kdor se zadnji smeje, se naslajše ...

19. 1. 2024 | Matjaž Korošak
Deli
Audi RS Q e-tron (foto: Audi)
Audi

Audiju je v tretje le uspelo - suvereno so zmagali v kategoriji avtomobilistov s Carlosom Sainzom za volanom. Zdaj že 61-leti Španec je četrtič dobil Dakar - s štirimi različnimi znamkami. Med motociklisti po pričakovannju Ricky Brabec s Hondo. Toni Mulec pa se je veselil skupno 15 mesta.

Letošnji Dakar je bil zadnji teden dni v znamenju boja za zmago med le dvema voznikovm, dvema posadkama, dvama znamkama, ki sta narekovali tempo skoraj od začetka. Carlos Sainz in Lucas Cruz v Audiju RS Q e-tron in Sebastionom Loebom in Fabianom Lurqinom v Prodrivovem Hunterju sta se do predzadnje preizkušnje borila za zmago, čeravno je imel zadnjih nekaj dni Sainz kar pošteno prednost.

Loeb zapravil možnosti za zmago v četrtek

Loeb, Sainz

Loeb, Sainz

Red Bull Content Pool

Toda Loeb, ki je moral v puščavo voziti praktično sam, ni imel veliko možnosti proti Audijevi ekipi treh, ki si je medsebokno pomagala. Predvsem pri pnevmatikah in delih. Tako sta Peterhansel in Ekstrom pomagala Sainzu, ko je prebijal pnevmatike, Loeb se je moral znajti sam. Tudi zato, ker je kolega v ekipi, serijski zmagoavlec Nasser Al-Attyah po seriji tehničnih težav jezno odstopil. Še pred začetkom pa je samozavestno in rahlo arogantno trdil, da bo Audi zdržal največ tri dni ... In saj veste - karma je ... Pri Audiju pač niso vajeni izgubljati - še posebaj ne v reliju. Zdaj se za Audi Sport začenja nov izziv, ki se mu reče F1.

Preberite še

Sainz četrtič, Loeb še čaka ...

Profimedia

Toda zadnji udarec za Francoza je prišel na predzadnji etapi, ko je udaril v skrito skalo in uničil vodilo na podvozju, ki ga seveda ni imel s seboj. Tako mu je del odstopil kitajski tekmovalec, ki je vozil v najetem Hunterju. Toda bilo je že prepozno.

Po uri čakanja je bil Loeb vesel le, da je rešil vsaj tretje mesto, saj ga je prehitel Guilliame De Mevius v Toyoti. Devetkratni prvak v reliju tako še vedno čaka svojo zmago, po tem ko je bil že dvakrat drugi in dvakrat tretji. "Saj je vseeno," je resignirano povedal po cilju in nadaljeval: "Sem smo se prišli borit za zmago, tako da mi je tretje ali četrto mesto vseeno."

Med motociklisti Honda in Brabec

DAkar 2024, zmagovalci, končni rezultat

DAkar 2024, zmagovalci, končni rezultat

Profimedia

Med motociklisti je zadnjo 174 kilometra dolgo hitrstno preizkušnjo sicer dobil Kevin Benavides (Red Bull KTM), toda s tem ni mogel ogroziti ne zmagovalca na ostalih dveh mest na stopničkah. Ricky Brabec (Monster Energy Honda) je tako dobil svoj drugi Dakar po letu 2020, Ross Branch (Hero MotoSports) in Adrien Van Beveren (Monster Energy Honda) pa sta se prvič v karieri povzpela na stopničke.

Toni Mulec do 15. mesta

Toni Mulec z ekipo

Toni Mulec z ekipo

Profimedia

Presrečen je reli končal na 15. metu tudi edini 'preživeli' slovenski voznik Toni Mulec. "Ko sem na km 105 zapeljal na plažo, pa so mi popustile vse zavore. Začutil sem adrenalin cilja, dobil kurjo kožo! Sentinell mi je piskal, ker sem šel 160km/h, kar je najvišja dovoljena hitrost. In 30 km pred koncem so se mi še ulile solze, tako da sem še komaj videl pred sabo," je čustveno opisoval občutke Mulec ob prihodu v cilj letošnjega Dakarja.

Preberite še

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol