Neustavljivi Ferrari? Rdeči so tokrat pokazali zobe

24. 3. 2024 | Matjaž Korošak , STA
Deli

Španski dirkač formule 1 Carlos Sainz (Ferrari) je zmagovalec dirke za veliko nagrado Avstralije v Melbournu. S Ferrarijem je prekinil niz devetih zmag trikratnega zaporednega svetovnega prvaka Maxa Verstappna v Red Bullu, ki je tokrat zaradi težav z zavorami odstopil.

Španec, ki bo po sezoni zapustil Ferrari, saj ga bo zamenjal Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), je do zmage prišel zgolj dva tedna po operaciji zaradi vnetja slepiča. Potem ko je zaradi tega izpustil dirko v Savdski Arabiji, je njegov nastop v Melbournu bil pod vprašajem vse do petka, poroča STA.

Red Bull Content Pool

Ferrari z dvojno zmago

Kljub temu je na dirkališču Albert Park prikazal vožnjo brez napak in izkoristil darilo Red Bulla. Verstappen je moral odstopiti potem, ko je s prvega startnega mesta skočil v vodstvo, a nato v tretjem krogu zaradi pregretih zavor odstopil. "To je bila res odlična dirka, dobro sem se počutil. Seveda sem še malce zakrnel, posebej fizično ni bilo lahko," je po dirki dejal Sainz. Drugi je bil Sainzov moštveni kolega Charles Leclerc, tretji pa Lando Norris v McLarnu.

Ferrari

Za Ferrari je bila to prva dvojna zmaga v dveh letih. Nazadnje so tako slavili v Bahrajnu 20. marca 2022, ko sta oba Red Bullova dirkalnika predčasno končala dirko.

Red Bull brez pravega ritma, Perez peti

Tokrat je drugi voznik Red Bulla Sergio Perez osvojil peto mesto, nasploh pa je ekipa v dirkaškem ritmu zaostajala za Ferrarijem in McLarnom. Tudi Verstappna je pred odstopom brez večjih težav prehitel Sainz in nakazal boljšo formo rdečih na dirkališču v Albert Parku.

Ferrari

"Bilo je kot bil vozil z ročno zavoro," je tehnične težave opisal Verstappen, ki je prvič po dveh letih predčasno končal dirko in prekinil niz devetih zaporednih zmag. V skupnem seštevku Nizozemec še vedno vodi, a je zdaj stanje bolj tesno. Verstappen ima 51 točk, Charles Leclerc je po drugem mestu danes pri 47, Perez jih je zbral 46. Sainz je napredoval na četrto mesto in ima 40 točk.

Pri Mercedesu bi najraje pozabili Avstralijo

Brez uvrstitve je zaradi okvare motorja ostal Hamilton, njegov ekipni kolega George Russell pa je v zadnjem krogu zdrsnil s steze in ostal brez uvrstitev po dvoboju z Alonsom. Temu so po preizkušnji komisarji dosodili kazen 20 sekund pribitka zaradi nevarne vožnje, s čimer je po pribitku s šestega zdrsnil na osmo mesto.

Naslednja dirka SP bo čez dva tedna v Suzuki za VN Japonske.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol