Reli se seli ... med hmelj!

22. 8. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Zelo zveneče so organizatorji poimenovali nov reli v slovenskem državnem prvenstvu - Reli "Dolina zelenega zlata"! Ampak v Savinjski dolini je doma hmelj in hmelj je - seveda - zeleno zlato ... V petek in soboto se bo torej v Žalcu, Polzeli in Braslovčah nadaljevalo državno prvenstvo v reliju!

V Sloveniji ima reli pač svojo domovinsko pravico - morda je tako zaradi živopisne zgodovine, morda zato, ker (še vedno) nimamo svojega dirkališča (menda pa bomo lahko hitro slišali kakšno pozitivno novico). Kljub temu pa je reli organizacijsko gledano verjetno ena od najbolj zahtevnih športnih panog sploh! Gre za zapore cest različnih rangov, obveščanje, neskončna dogovarjanja z ljudmi ob progi, zagotavljanje najvišje ravni varnosti, koordinacijo ... In seveda s tem povezane stroške.

Tri občine družno podprle športni spektakel

Damjan Zabukovnik

No, v to kislo jabolko so zagrizli člani društva Vili, zbrani okoli bratov Aubreht, in uspeli za zanimivi športni dogodek animirati najprej občinske strukture in župane treh občin, ki so v takem dogodku seveda videli tudi širšo promocijo, multiplikativne učinke na turizem in prepoznavnost in ne nazadnje tudi priložnost turističnega zaslužka. In tega se zaveda tudi župan Žalca Janko Kos, ki je na včerajšnji novinarski konferenci zaželel dobrodošlico dirkačem in upal, da bo to vendarle serijski dogodek. O tem je prepričan tudi predsednik zveze Rado Raspet, ki je izpostavil ravno prepoznavnost občin in seveda dolgoročnost prireditve.

Organizatorjem je uspelo reli že prvo leto spraviti v koledar državnega prvenstva AŠ2005, kar je svojevrstna pohvala organizatorjem, kjer pa so ob mladih zagnanih članih tudi nekateri prekaljeni organizatorji iz sosednje občine Velenje, kjer ima reli že državljansko pravico.

Zanimiv in kompakten reli

Marko Grossi - Tara Berlot

Marko Grossi - Tara Berlot

Uroš Modlic

Zanimiv in kompakten reli so pripravili organizatorji; začel se bo s posebno hitrostno preizkušnjo v centru Žalca v petek zvečer, nadaljeval pa z 81 kilometri hitrostnih preizkušenj v soboto v vseh treh občinah (štiri različne HP bodo posadke prevozile po dvakrat). Da bodo gledalci čim bolj enostavno dostopali do zanimivih točk, so pripravili tudi interaktivni zemljevid preizkušenj (več na tej povezavi).

Več kot spodoben seznam prijav

Mark Škulj - Pia Šumer

Mark Škulj - Pia Šumer

Uroš Modlic

Sicer pa je na seznamu prijav 47 posadk - od tega celo tri iz tujine (povezava do liste prijav). Številka je za prvo izvedbo relija več kot obetavna, seveda pa so na na njej tudi vsi naši najboljši. Marko Grossi in Rok Turk se bosta seveda 'udarila' za čim boljši izhodiščni položaj za osvojitev naslova (vodi Grossi), v najmočnejšem razredu Rally2 (in RN4) pa je prijavljenih kar šest posadk!

Seveda bo spet najbolj zanimivo v razredu Rally4, kjer je na seznamu prijav 10 posadk, skupaj z vodilnim Škuljem, ki je prek poletja pridno nabiral kilometre na dveh dirkah za EP. Zagotovo bodo boji s stotinkami še bolj zanimivi, saj gre za povsem nove proge (razen ene HP, ki je bila del relija Velenje pred davnimi leti), kjer bo do izraza spet prišla sposobnost 'snemanja' proge in izdelava natančnih zapiskov ter sodelovanje s sovoznikom. In kot je dejal na prestavitvi vodilni v prvenstvu Marko Grossi: "Treba bo začeti na polno, ne bo preveč prostora za taktiziranje. Hkrati pa paziti na napake - v 80 kilometrih ni mogoče nadomestiti kakšne resne časovne izgube!"

Preberite še: Preminil je ta slavni kosmatinec, ki je dirkačem F1 prinašal srečo v Imoli

BONUS VIDEO: S sovozniškega sedeža o čisto novem Škodinem dirkalniku Fabia RS Rally2

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol