Reli spektakel v Velenju!

27. 5. 2021 | Matjaž Korošak
Deli

Slovensko državno prvenstvo bo v soboto odprl šprinterski reli v Velenju, na katerem bodo nastopile kar 104 posadke!

Z dolgo štartno listo so lahko zadovoljni tako organizatorji, torej AMTK Velenje, kot zveza AŠ2005, saj je jasno, da je relijev v naši okolici še vedno manj, kot si jih vozniki želijo. Zato je številka 104 izredno obetavna, posebej še, ker je večina na štartni listi tujcev!

Ampak to prav vzpodbudno za slovenski reli ni. »Seveda smo še kako zadovoljni s številko prijavljenih,« je dejal Dani Blažinčič, vodja organizacije in direktor dirke v Velenju, »Hkrati pa me čudi dejstvo, da je na seznamu le 45 slovenskih posadk. V tem trenutku, ko je tujcev dosti, to morda še ni tako pereče, toda če bi bilo to v normalnih časih, je to številka, ko se organizator mora vprašati, če ima priprava tako zahtevnega dogodka sploh smisel,« je bil zmerno zaskrbljen Blažinčič, posebaj še ob dejstvu, da pri nas ni bilo relija od lanskega septembra.

Sicer pa Blažinčič pravi, da je letošnja izvedba praktično identična lanski, vključno s protikoronskimi ukrepi, ki so strogi, čeprav posadke s tem v glavnem nimajo težav. Ogled dirke sicer ni prepovedan, kljub temu pa organizator apelira na vse, ki želijo pogledati spektakel v bližini Velenja pravzaprav Topolšice in Šoštanja, naj se držijo vseh znanih ukrepov za preprečevanja širjenja Covid19.

Šprinterski reli

Dve hitrostno preizkušnji bodo torej odpeljali tekmovalci po trikrat – Zavodnje in Skorno, v skupni dolžini 77 kilometrov, vmes se bodo vračali v servisno cono na letališču  Šoštanj, ki pa bo za gledalce zaprta.

Kar devet vrhunskih dirkalnikov razreda R5 in Rally2 bo na štartu, prvi favorit za zmago pa je verjetno kar slovenski prvak Rok Turk z novim sovoznikom Vilijem Ošlajem, nedvomno pa bo zanimivo pogledati tudi dvoboje v nižjih razredih (Rally4 in R2), kjer je cel kup zanimivih imen in dirkalnikov, med drugim tudi sveže homologirana Opel Corsa v rokah Nemca Nollerja, pa Toyota Yaris GR v rokah Gassnerja Jr, prvič pa na kupu tudi trije dirkalniki razreda Proto – poleg Peljhana in Klemenčiča še Madžar Pahi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol