Na drugo zmago je čakal neverjetnih - šet let in pol ...

18. 2. 2024 | Matjaž Korošak
Deli

Presrečen je bil Hyundaijev dirkač Esapekka Lappi, ko je s sovoznikom Jannejem Fermom zmagal na Švedskem reliju. To je bila komaj druga zmaga dvojice, ki sta jo čakala več kot šest let in pol. In s tem postavila svojstven rekord v prvenstvu WRC

Vse se je praktično odvilo v soboto zjutraj, ko sta se zadnjič resno za vodstvo na reliju, drugem v sezoni, udarila Toyotina dvojica Takamotu Katsuta in Aaron Johnston in finska dvojica v Hyundaiju - Leppi in Ferm. Mladi  Japonec preprosto ni zdržal in že zjturaj napravil napako, zletel v snežno bankono in obstal. To je bil tudi znak za finsko dvojico, da je treba do nedelje le še obdržati mirne živce in priti do cilja. Do druge zmage v življenju ...

Lappi-Ferm (Hyundai i20 Rally1)

Lappi-Ferm (Hyundai i20 Rally1)

Red Bull Content Pool

Rovanpera in Tanak odstopila v petek

Seveda, ko pa sta že v petek odpadla še druga dva favorita, ki sta na izjemno hitrih švedskih hitrostnih preizkušnjah, ko bolidi drvijo skoraj 200 km/h po zasenženih in poledenelih cestah, vedno uspela najti zmagovalno hitrost - Ott Tanak in svetovni prvak Kalle Rovanpera sta odstopila in tako dala možnost drugim. Edini, ki pa bi še lahko lovil najvišja mesta je bil Thierry Neuville (Hyundai), ki pa cel tekmovalni vikend ni našel pravih nastavitev za svojega i20 Rally1, poleg tega so ga pestila še težave s sistemom za gorivo.

Evans v nedeljo premagal Formauxa za drugo mesto

Formaux-Coria (Ford M-Sport Puma Rally1)

Formaux-Coria (Ford M-Sport Puma Rally1)

Red Bull Content Pool

In če sta Lappi in Ferm morala le najti dovolj suverenosti za varen cilj, sta se v ozadju za drugo in tretje mesto spopadla Elfyn Evans s sovoznikom Scottom Martinom in Ford M-Sportova dvojica Adrien Formaux in Alexandre Coria. Evans je predvsem v nedeljo napadel na vso moč, na enem od skokov letel več kot 40 metrov in pri pristanku izgubil prtljažna vrata s spojlerjem, in na drugem mestu prehitel Francoza, ki je lovil komaj svoje prve stopničke. 

Solberg v svojem slogu nekaj časa celo tretji skupno

Solberg-Edmondson (Škoda Fabi aRally2)

Solberg-Edmondson (Škoda Fabi aRally2)

Red Bull Content Pool

V razredu nižje je Oliver Solberg dokazal, da je vsaj na snegu in v tem trenutku talent brez primere, saj je povozil svojo konkurenco (pred drugouvrščenim Pajarijem je bil skoraj 1,20 minute, pred tretjim Linnamaejem pa še nekaj sekund), hkrati pa kar nekaj časa prebil celo na tretjem mestu skupno, kar je izjemen rezultat!

Evans in Neuville

Evans-Martin (Toyota Yaris Rally1)

Evans-Martin (Toyota Yaris Rally1)

Red Bull Content Pool

Po odličnem seštevku prvega in drugega dela relija ter drugem mestu na posebni hitrostni preizkušnji je vodstvo v prvenstvu prevzel Evans pred Neuvillom. Še dve točki pa bi lahko dodal, ko ne bil zadnje preizkušnje izgubil za - neverjetnih 0,039 sekunde!

Karavana svetovnega prvenstva se zdaj seli v Afriko (Safari rally Kenija, 28.3.)

Preberite še

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol