ADAC preskusil izpuhe Volkswagnovih dizelskim motorjev pred in po nadgradnji

27. 8. 2016
Deli

Volkswagen se je na afero v zvezi s prirejanjem rezultatov testov izpušnih plinov odzval tudi z nadgradnjo spornih motorjev 2,0 TDI, ki naj bi jih uskladila s pričakovanimi merili. Nemški avtomobilski klub ADAC, prav tako pa tudi švicarski klub TCS in avstrijski klub ÖAMTC so izvedli teste, ki naj bi pokazali, kako je nadgradnja motorjev vplivala na čistost izpušnih plinov, porabo goriva in zmogljivosti motorjev.

ADAC je preskus opravil na treh rabljenih Audijih Avantih 2,0 TDI in enem Volkswagnu Golfu 2,0 TDI BMT s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom start-stop. Avtomobilom so pred nadgradnjo motorja izmerili vsebnost izpušnih plinov in porabo po ciklusih NEFZ, WLTC in ADAC-ovem EcoTestu, izmerili pa so tudi zmogljivosti in vozno dinamiko. Potem so jih odpeljali na servis, kjer so opravili nadgradnjo, ter ponovili meritve, na koncu pa primerjali izmerjene vrednosti. Enake preskuse sta opravila tudi avstrijski in švicarski klub.

Po ciklusu NEDC niso tehniki zaznali skoraj nikakršne razlike v izpustih dušikovih oksidov in ogljikovega dioksida ter v porabi goriva. Pod višjimi obremenitvami, ki sta jih od avtomobila zahtevala druga dva testa, so izpusti dušikovih oksidov po nadgradnji občutno padli, poraba goriva pa je nekoliko narasla. Pri Audijih so izpusti dušikovih oksidov padli za do 12 odstotkov, pri Golfu pa za do 36 odstotkov. Golfu se je poraba goriva glede na metodo meritev povečala za 0,4 do 2,5 odstotka. Povzeli bi torej lahko, da je nadgradnja motorja prinesla občutno čistejše izpušne pline ob minimalnem povečanju porabe goriva, ki nima hudega vpliva na stroške uporabe avtomobila.

ADAC-ovi inženirji so nazadnje poudarili tudi, da jim kljub veliki pazljivosti ni uspelo doseči porabe, ki jo tovarna navaja v svojih uradnih podatkih po ciklusu NEDC. Pri Golfu so namreč tovarniško navedene vrednosti - porabo 4,3 litra dizla na sto kilometrov in izpust 114 gramov ogljikovega dioksida na kilometer – presegli za 7,2 do 8,6 odstotka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol