Po vseh "pravilih" bi ga morali že davno upokojiti, a je dobil še eno posodobitev ... in dodatno ime.

Po vseh "pravilih" bi ga morali že davno upokojiti, a je dobil še eno posodobitev ... in dodatno ime. (foto: Avtovaz)
Avtovaz

Avtovaz je začel s prodajo posodobljene Lade Nive, med drugim so ji vgradili protiblokirni zavorni sistem in motor, ki dosega okoljski standard Euro 5

Eden najbolj trdoživih terenskih avtomobilov, ki bo čez tri leta srečal abrahama, očitno  še ne bo šel v zgodovino. Nasprotno, pri ruskem Avtovazu so za Lado Nivo pripravili še eno posodobitev, ki so jo sicer obljubili že lansko jesen, a so nadgradnjo šele zdaj spravili do proizvodnje. Posodobljena Niva, ki so ji nadeli oznako Bronto, je po novem opremljena s protiblokirnim zavornim sistemom z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile, poleg tega so ji namenili 1,7-litrski bencinski motor, ki razvije 61 kilovatov (83 KM) in 129 Nm navora in izpolnjuje ekološki standard Euro 5. Pred tem je bil namreč kleni terenec opremljen z motorji Euro 2.

Avtovaz

Seveda ima Niva še naprej stalni štirikolesni pogon z možnostjo zapore medosnega diferenciala in priklopom reduktorja. Za različico Bronto je značilen povečan odmik od tal, učvrščene so sprednje vzmeti, spremenjena zadnja os in posebni blažilniki. ter vijačni diferenciali na sprednji in zadnji osi. Poleg tega ima Niva Bronto izboljšano geometrijo karoserije s 24-centimetrsko oddaljenostjo karoserije od tal in povečanim hodom sprednjega in zadnjega vzmetenja.

Avtovaz

Prestižnejši nivo opreme vključuje kovinske odbijače, razširitve kolesnih lokov in 15-palčna lita platišča s posebnimi pnevmatikami, najbogatejša  izvedba pa ima še plastično okrasje pragov in  odbijačev, plastične obrobe kolesnih lokov in meglenke.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol