Od jutri naprej bo konoplja za osebno uporabo v Nemčiji legalna. Kaj pa za volanom?

31. 3. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Od jutri naprej bo konoplja za osebno uporabo v Nemčiji legalna. Kaj pa za volanom? (foto: Profimedia)
Profimedia

Nemčija s tem pridružuje majhnemu številu držav, ki so rekle »da« konoplji za osebno uporabo, hkrati pa je določila tudi količine, ki jih imajo lahko pri sebi polnoletni posamezniki.

Tako bodo lahko Nemci od sedaj pri sebi imeli 25 gramov konoplje za osebno uporabo, doma pa bodo lahko gojili do tri rastline. Prav tako bodo lahko doma imeli spravljenih 50 gramov konoplje, seveda za osebno uporabo.

Profimedia

Glede na to, da je bil zakon sprejet tako v Bundestagu, kot tudi zveznem svetu, je stvar dokončna, v veljavo pa bo stopila prihodnji teden. Seveda vsem to ni najbolj všeč, tako da so iz opozicije že prišli tudi negativni odzivi. Ampak, kot že rečeno, stvar je dokončna.

Jasno pa se postavlja tudi vprašanje, kaj pa promet? Tam za zdaj velja vse po starem, torej do 1,0 nanograma THC na mililiter krvi. Pri nemški avtomobilistični organizaciji ADAC se sicer zavzemajo, da bi mejne vrednosti določili na podlagi znanstvenih raziskav, za voznike začetnike pa naj se ne bi spreminjalo nič.

Profimedia

Pri ADAC-u še dodajajo, da mora biti delna legalizacija konoplje ločena od vožnje pod vplivom mamil, saj se z varnostjo v prometu ne bi smelo eksperimentirati. Za njih je nujno tudi izobraževanje prebivalstva o povečanem tveganju, prav tako pa je potrebno dovolj dobro informiratiljudi, da vožnja pod vplivom mamil ostaja kaznivo dejanje.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol