To so rezultati preventivne akcije hitrost, ki je na naših cestah potekala minuli teden. Kako hitro je vozil rekorder?

23. 4. 2024 | STA
Deli
To so rezultati preventivne akcije hitrost, ki je na naših cestah potekala minuli teden. Kako hitro je vozil rekorder? (foto: Profimedia)
Profimedia

V kategoriji "prekrškovni mnogoboj" pa je zmagala voznica, ki so ji na koncu vozilo tudi zasegli.

Med preventivno akcijo za zmanjševanje hitrosti, v sklopu katere je v petek potekal še maraton nadzora hitrosti, so policist med poostrenimi nadzori ugotovili skupno 3008 prekoračitev, od tega so jih 441 zaznali na cestah izven naselja, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

V petek je bilo sploh pestro

Petkov maraton nadzora hitrosti je potekal v skoraj vseh evropskih državah, v Sloveniji pa so policisti na napovedanih in objavljenih lokacijah poostreno preverjali hitrost voznikov in samo na ta dan ugotovili 1173 prekoračitev hitrosti, od tega 247 izven naselja.

Profimedia

Naleteli so na večje število prehitrih in objestnih voznikov, med njimi pa je po navedbah GPU izstopal voznik, ki so mu izven naselja, kjer je hitrost omejena na 80 kilometrov na uro, izmerili hitrost 192 kilometrov na uro. Drugemu vozniku avtomobila pa so na delu avtoceste, kjer je hitrost omejena na 100 kilometrov na uro, izmerili hitrost 189 kilometrov na uro.

"Zmagovalka" je zablestela v več kategorijah

Policisti so izpostavili še voznico brez vozniškega izpita z neregistriranim osebnim vozilom, ki je imelo nameščene odtujene registrske tablice, za nameček pa so ji v litru izdihanega zraka namerili kar 0,77 miligrama alkohola.

Policisti ji vozniškega dovoljenja niso mogli odvzeti, so pa ji zasegli vozilo in zoper njo na pristojno sodišče podali obdolžilni predlog za prekrške, za storjeno kaznivo dejanje, povezano z uporabo odtujenih tablic, pa še kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo, so povzeli na GPU.

Policija

Ob tem policisti znova opozarjajo, da je neprilagojena hitrost glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč in tudi pomembno prispeva k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih.

"Vseh okoliščin v prometu ne moremo nadzirati, vsekakor pa lahko nadziramo hitrost svoje vožnje in odločitev, ali bomo za volan sedli pod vplivom alkohola in drog," so dodali.

Preberite še: