Športnik s 5.000 bencinskimi 'konji' očitno vendarle prihaja!

24. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli
Športnik s 5.000 bencinskimi 'konji' očitno vendarle prihaja! (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Serijski avtomobil je opravil prve uradne teste.

Avtomobilska znamka Devel je večini avtomobilskih navdušencev, z izjemo tistih najbolj zagretih precej slabo poznana. Gre za butično znamko iz Dubaja, ki je svoj prvi in zaenkrat edini avtomobil začelo razvijati že leta 2008, predstavljati pa nato leta 2013. A ne glede na desetletje in pol razvoja, avtomobil, ki naj bi v najbolj ekstremni izvedbi premogel kar dobrih 5.000 'konjev' še ni doživel serijske izvedbe.

Preberite še: Od blizu si oglejte fascinantni hiperavtomobil Devel Sixteen, ki je navdušil na sejmu v Dubaju

Kljub temu pa projekt očitno še vedno ni ugasnjen, pač pa se stvari, čeprav počasi, premikajo naprej. Devel Sixteen, športni avtomobil, o katerem je govora se je namreč v najšibkejši serijski izvedbi nedavno predstavil na neimenovanem dirkališču v Italiji. Ob tem avtomobil ni bil opremljen s 16- pač pa le z 8-valjnim motorjem, ki naj bi namesto omenjenih 5.000 'konjev' oziroma okrog 3.680 kilovatov proizvedel 'le' 1.500 'konjev ali dobra 1.102 kilovata, kar je nekje v rangu Bugatti Chirona.

5.000 'konjev' le za na stezo

Na posnetku je tak mogoče videti bolj ali manj dokončan avtomobil, ki pa se precej lagodno pomika po stezi. Prav zaradi tega se zdi, da bo avtomobil še nekaj časa v fazi testiranj in ga inženirji šele dodobra spoznavajo. Posnetek si sicer lahko ogledate v spodnjem predvajalniku.

Devel Sixteen bo sicer na voljo v treh izvedbah. Zgoraj omenjena bo osnovna, nato bo sledila različica s 16-valjnim motorjem in okrog 3.000 'konji' oziroma 2.200 kilovati, ter najmočnejša različica z že omenjenimi 3.680 kilovati. Slednja bo sicer na voljo zgolj za uporabo na dirkališču, najvišja hitrost avtomobila pa bo besedah tovarne 515 kilometrov na uro.

Sicer pa je nekaj novih informacij na dan prišlo tudi v zvezi z motorji. Pri Develu so tako razkrili, da gre močno predelane Chevroletove motorje družine LS, pri čemer so v obeh močnejših izvedbah združili dva motorja, pri dirkaški, ki bo opremljena s sekvenčnim menjalnikom pa so po vrhu vsega dodali še štiri turbo puhala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol