Ameriški avtomobilski proizvajalci so začeli odpuščati

4. 10. 2023 | STA
Deli
Ameriški avtomobilski proizvajalci so začeli odpuščati (foto: Profimedia)
Profimedia

Število tistih, ki so v času stavke ostali brez dela, je čedalje večje in večje ...

Ameriška avtomobilska proizvajalca Ford in General Motors (GM), ki skupaj s Stellantisom tvorita veliko trojico iz Detroita, v luči stavke v industriji odpuščata. Stavka se medtem širi, četrtletni podatki o prodaji pa kažejo, da za zdaj večjih posledic za poslovanje ni imela. Vprašljive pa so celoletne napovedi, poročajo tuje agencije.

Ford in GM sta začasno odpustila okoli 500 delavcev, za katere v luči stavke po navedbah podjetij ni dela. Sindikat avtomobilske industrije UAW je stavko v vseh treh velikih avtomobilskih proizvajalcih v Detroitu sprožil 15. septembra.

Najprej je stavkalo okoli 13.000 članov sindikata, teden pozneje pa je sindikat zaradi neuspešnih pogajanj z vodstvi podjetij k stavki pozval še 5600 članov. Minuli petek se jih je stavki pridružilo še 7000, s čimer se je skupno število stavkajočih povzpelo na okoli 25.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnji petek v septembru so sicer člani sindikata stavkali le v tovarnah GM in Forda, medtem ko so v Stellantisu zaradi napredka v pogajanjih nadaljevali delo. Stellantis, ki je nastal z združitvijo družb Fiat Chrysler in francoske skupine PSA, je ob tem poročal, da je v Severni Ameriki v tretjem četrtletju prodal 380.563 vozil, kar je odstotek manj kot v enakem lanskem obdobju.

GM je po drugi strani analitike presenetil s podatkom, da je v tretjem četrtletju prodal 674.336 vozil, kar je 21 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Del analitikov je opozarjal, da je med trojico ravno GM zaradi skromnega inventarja v najslabšem položaju.

V General Motors so kljub dobrim rezultatov opozorili na negativne posledice stavke. Med drugim so delavce odslovili iz tovarn v Misouriju, Michiganu, Ohiu in Indiani. Kot so zapisali v podjetju, zanje preprosto ni dela.

Iz Forda so medtem domov poslali okoli 330 zaposlenih iz tovarne v Chicagu in Lime v Ohiu. "Naš proizvodni sistem je zelo prepleten. Stavka ima posledice tudi za delo v objektih, ki niso neposredno podvrženi stavki," so pojasnili.

Po poročanju AFP je brez dela v vseh treh proizvajalcih v minulih tednih ostalo okoli 3500 delavcev.

Preberite še: To je znesek, ki ga je na dražbi dosegel Dončićev Porsche ...

BONUS VIDEO: Prodajniški triki, testiranje avtomobilov in kaj je narobe z BMW M2?

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol