Stellantis v nakup deleža kitajskega avtomobilskega proizvajalca Leapmotor

26. 10. 2023 | STA
Deli
Stellantis v nakup deleža kitajskega avtomobilskega proizvajalca Leapmotor (foto: Profimedia)
Profimedia

Evropsko-ameriški avtomobilski velikan Stellantis je sporočil, da bo kupil 20-odstotni delež kitajskega proizvajalca električnih avtomobilov Leapmotor. Stellantis bo za nakup odštel 1,5 milijarde evrov.

Leapmotor proizvaja izključno električne avtomobile in je v Evropi razmeroma neznana znamka, medtem ko na Kitajskem mesečno proda okoli 10.000 avtomobilov.

Stellantis, ki je leta 2021 nastal z združitvijo podjetij Fiat-Chrysler in PSA Peugeot Citroën, je na drugi strani eden največjih avtomobilskih velikanov na svetu. Pod njegovo okrilje spadajo znamke, kot so na primer Peugeot, Citroën, Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo in Opel.

Leapmotor in Stellantis bosta skupaj ustanovili tudi skupno podjetje Leapmotor International. To bo imelo izključne pravice za izvoz in prodajo ter proizvodnjo proizvodov podjetja Leapmotor izven Kitajske, so v sporočilu za javnost pojasnili v Stellantisu.

Glavni izvršni direktor podjetja Leapmotor Zhu Jiangming je partnerstvo s Stellantisom označil za "velik mejnik" v zgodovini podjetja.

Leapmotor je kot prvi ciljni trg v Evropi izbral Francijo, kjer je po podatkih AFP od lanske pomladi prodal 200 vozil. V Franciji je trenutno na voljo Leapmotorjev model t03, za katerega je treba odšteti 26.000 evrov.

Stellantis je medtem na kitajskem trgu že prisoten prek partnerstva s kitajsko skupino Dongfeng Motor, prek katere prodaja avtomobile znamk Peugeot in Citroën, še navaja AFP.

Vendar se je Stellantis soočil s težavami pri prodoru na kitajski trg, zaradi česar je pretekli teden naznanil, da bo skupini Dongfeng Motor prodal svoj delež v treh tovarnah, ki sta jih podjetji obvladovali skupaj.

Preberite še: Kratki test: Fiat 500X (RED) Dolcevita - Plemenito sladko življenje

Morda vas zanima tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol