Video: Kako deluje Darsov nadzorni center?

12. 10. 2010
Deli

Dars je decembra 2009 odprl najsodobnejši nadzorni center za upravljanje slovenskih avtocest. V Dragomlju pri Domžalah so zgradili novo stavbo in prostore opremili z vrhunsko tehnologijo za upravljanje, nadzor in vodenje prometa. Z našo videokamero smo posneli delo tamkajšnjih operaterjev.

Regionalni nadzorni center v Dragomlju je zadolžen za nadzor in vodenje prometa na celotnem ljubljanskem obroču, dolenjskem kraku avtoceste do Obrežja, gorenjskem do Vrbe, štajerskem do Krtine in primorskem do Brezovice.

S pomočjo različnih tehnologij in več kot 300 videokamerami skupaj upravljajo 230 kilometrov avtoceste z dvema daljšima predoroma - Šentvid in Golovec.

PIC

V prostorih nadzornega centra v Dragomlju deluje tudi Prometno-informacijski center (PIC), ki zbira in v javnost posreduje informacije o stanju celotnega državnega cestnega omrežja in prometa na njem. Operaterji so 24 ur na dan dosegljivi prek kratke telefonske številke klicnega centra 1970.

Relevantne informacije zbirajo od različnih virov (nadzorni centri, vzdrževalci, pregledniki, policija, cestninski delavci, uporabniki cest . . ) ter jih čim hitreje prek številnih medijev posredujejo voznikom. Vse podatke sproti objavljajo na spletni strani www.promet.si.

Foto: Dars

Aleš Cipot

Kamera: Rok Mele, Polona Pajk

Montaža: Rok Mele

14092010_AM_DARS_RNC