Je bila vročina v Katarju previsoka za dirkanje? FIA je sprožila preiskavo ...

11. 10. 2023 | STA
Deli

Dirkači so vajeni visokih temperatur, a ne, če te v kokpitu presežejo 50 stopinj Celzija.

Mednarodna avtomobilistična zveza Fia bo preiskala dogajanje na nedavni veliki nagradi Katarja v svetovnem prvenstvu formule 1, potem ko so se številni dirkači pritoževali nad ekstremnimi temperaturami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Te so v kabinah dirkačev presegle 50 stopinj Celzija. Britanec George Russell (Mercedes) je razmere na dirki označil kot "zunaj vseh dovoljenih meja sprejemljivega".

"Več kot polovica dirkačev se je po koncu dirke počutila slabo, ni bila sposobna voziti ali pa je bila tik pred izgubo zavesti," je bil kritičen Britanec in dodal: "Ne želiš izgubiti zavesti za volanom pri hitrosti več kot 300 km/h, toda tako sem se sam nekajkrat počutil med dirko."

"Če bi bilo še nekoliko bolj vroče, bi enostavno odstopil, saj je bilo moje telo tik pred vdajo," je še dodal dirkač Mercedesa, ki je zasedel četrto mesto. Zmagal je Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), ki je sicer že v soboto po sprinterski dirki tretjič zapovrstjo postal svetovni prvak.

Kanadčan Lance Stroll (Aston Martin) je prav tako po dirki dejal, da se je komaj obdržal pri zavesti med 57 krogov dolgo preizkušnjo v Lusailu, kasneje pa je moral pomoč poiskati tudi pri zdravnikih, piše dpa.

Tudi britansko-tajski dirkač Alex Albon (Williams) je moral zaradi izpostavljenosti visokim temperaturam poiskati pomoč pri zdravniški službi na dirkališču, njegov moštveni kolega pa je med nedeljsko dirko zaradi izčrpanosti celo parkiral dirkalnik ob stezi.

"Ni ravno najbolje, ko morajo dirkači zaradi razmer poiskati zdravniško pomoč. To ni več zgolj stvar treniranja, enostavno je nevarno, saj smo tako rekoč zaprti v bolidu. Očitno je bilo vsega preveč, če dirkači celo odstopajo zaradi izčrpanosti," pa je dejal tretjeuvrščeni na dirki, Britanec Lando Norris (McLaren).

To je bila sicer šele druga VN Katarja, lokalni promotorji pa so z organizatorji svetovnega prvenstva Liberty Media sklenili desetletno pogodbo, ki je po pisanju dpa vredna več kot 500 milijonov evrov.

Prihodnjo sezono bo dirka na sporedu decembra, ko pričakujejo nižje temperature, vseeno pa je Fia v izjavi za javnost sporočila, da se takšna preizkušnja ne sme več ponoviti in da bo zato pravočasno ukrepala.

"Fia z zaskrbljenostjo ugotavlja, da so ekstremne temperature slabo vplivale na počutje voznikov. Čeprav gre pri dirkačih za športnike vrhunske ravni, od njih ne smemo pričakovati, da bodo dirkali v razmerah, ki ogrožajo njihovo zdravje in varnost," piše v izjavi za javnost.

Dodali so, da bodo pri krovni zvezi sprejeli vse razumne ukrepe za vzpostavitev in pravočasno sporočanje sprejemljivih pogojev, v katerih tekmovanja potekajo.

Fia je dodala, da bodo o ukrepih razpravljali na naslednjem zasedanju zdravniške komisije v Parizu. Del teh bi lahko bili tudi ukrepi za učinkovitejši pretok zraka v kokpitu voznika in priporočila za spremembe dirkaškega koledarja, ki bi ustrezal spremenljivim podnebnim razmeram.

Danes je sicer vodstvo tekmovanja F1 na spletni strani potrdilo, da bodo ekipe vsaj do konca sezone 2027 dirkale s Pirellijevimi gumami. Obenem ima italijanski dobavitelj v pogodbi še klavzulo za enoletno podaljšanje. Pirelli je ekskluzivni dobavitelj pnevmatik vse od leta 2011.

Preberite še: Dokončno se je poslovil še en priljubljen avtomobil

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol