Je to najlepša dakarska zgodba? Tako se je ta dirkač poklonil legendarnemu očetu

10. 1. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Znameniti reli Dakar velja za eno najbolj zahtevnih avto-moto športnih preizkušenj na svetu, vsako leto pa privabi tudi kar nekaj znanih priimkov. Letos se je svojega prvega udeležil tudi dirkač s priimkom Lauda.

 
Niki Lauda je bil legendarni dirkač formule 1, ki je v svoji 14-letni karieri zbral tri naslove svetovnega prvaka. Tudi po koncu kariere je užival kultni status in njegova beseda je imela težo, kadarkoli se je pojavil na dirkah. Tam sta mu kdaj pa kdaj družbo delala tudi njegova sinova Matthias in Lukas.

Profimedia

Mlajši Matthias je tudi profesionalni dirkač, ki se je najbolj proslavil v vztrajnostnih serijah za volanom Astona Martina, starejši Lukas pa je njegov menedžer. Vendar pa je slednji tisti, ki letos prvič tekmuje na reliju Dakar.

V kategoriji T3 vozi Can-Am Mavericka, ki pa je obarvan v barve McLarnovega dirkalnika iz leta 1984, s kakršnim je njegov oče osvojil svoj zadnji naslov v formuli 1. Lukas pa se ni ustavil zgolj pri avtomobilu, temveč si je za Dakar nadel čelado, prav tako v barvah čelade njegovega očeta. Izjemen poklon izjemnemu dirkaču, ki pa je, malo tudi po naključju, šel še korak dlje.

Na čeladi je namreč videti majhno nalepko 'Raifeissen', ki predstavlja še star logotip banke, ki je bila pokrovitelj njegovega očeta. Zgodba o tem, kako je nalepka prišla na Lukasovo čelado, pa je še bolj sentimentalna.

Lukas je namreč novinarjem pojasnil, da je na nalepko naletel, ko je brskal po stari mamini škatli s fotografijami, ki jih je iskal za brata. Vmes je bila ta mala nalepka, ki jo je za srečo nalepil na čelado. Gre torej za originalno nalepko Nikija Laude, ki je zdaj z njegovim sinom zaživela še na reliju Dakar.

Profimedia

In kako gre Lukasu Laudi na reliju? Po 81. mestu na prologu je na prvi etapi zaostal in padel na 101. mesto v skupni razvrstitvi. Od tam naprej gre Laudi bolje in je ob koncu četrte etape napredoval na 78. mesto.

Preberite še: S Škodo Fabio v bazen (VIDEO)

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Tilen Artač

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol