Piše Gaber Keržišnik: MotoGP, VN Tajske - Martin je novi tajski kralj!

30. 10. 2023
Deli

Na Tajskem tako rekoč vsak vozi motor, zato je tudi zanimanje za motociklistične dirke veliko. Zato ne preseneča dejstvo, da si je letošnjo dirko razreda MotoGP za VN Tajske v Buriramu v treh dneh ogledalo skoraj 190.000 ljudi. In imeli so kaj videti.  Obakrat je slavil zmago Španec Jorge Martin in svoj zaostanek za Bagnaio v točkovanju prvenstva zmanjšal na le 13 točk. 

Sobotno kratko dirko so s prve vrste seveda začeli najboljši trije dirkači dopoldanskih kvalifikacij. Jorge Martin je začel z najboljšega štartnega položaja, Italijan Luca Marini pa z drugega. Obema se je v prvi vrsti pridružil še Aleix Espargaro, ki je kvalifikacije zaključil kot tretji najhitrejši. Martin sicer v soboto ni štartal najbolje oziroma ne tako, kot zna, a je vseeno zadržal vodstvo in takoj povedel. Priključila pa sta Binder in Marini. Kar nekaj tesnih prehitevanj je bilo v boju za drugo in tretje mesto, le v vodstvu se je zdelo, da je Martin varno in predvsem suvereno nadzoroval svoj položaj. 

V cilj je pripeljal slabo sekundo pred obema zasledovalcema in tako razliko v prvenstvu že v soboto zmanjšal na le 18 točk.  Bagnaia je namreč štartal iz šestega mesta in tudi njemu ni uspel najboljši štart. V začetku dirke se je zataknil za obema bratoma Marquez in v kratki - šprint dirki je bilo potem premalo časa, da bi do konca dirke še ujel vodilno skupino Martina, Binderja in Marinija, ki so si v soboto razdelili zmagovalne stopničke in kolajne. 

V nedeljo so odločali Martin, Binder in Bagnaia

Vrstni red za nedeljsko daljšo dirko je bil na štartu seveda enak. Martin je tokrat startal bolje in se takoj v uvodnih krogih prebil v vodstvo. Sprva je kazalo na še eno dobro dirko za Marinija, a je Italijan po prvi tretjini dirke izgubil svoj zalet in začel padati mesto za mestom, ter na koncu zaključil šele kot sedmi. V vodilni skupini so tesno s kolesom ob kolesu vozili Martin, Binder in Espargaro, a se je tudi Aprilijin dirkač kmalu upehal in zdrsnil na osmo mesto, kjer je zaključil dirko.

Peco Bagnaia je imel v prvi polovici dirke veliko dela z bratoma Marquez. Alex je sprva dirkal odlično, a je imel na koncu smolo in cilja dirke ni videl, Marc pa je s svojo Hondo tudi tokrat lahko konkuriral le v prvi tretjini dirke, potem pa se ni mogel kosati s hitrim Ducatijem Bagnaie. Ko se je svetovni prvak otresel obeh Marquezov, je lepo in hitro napredoval in do konca dirke tokrat brez težav ujel Binderja in Martina v vodstvu. 

Verjetno je bilo to najboljša dirka sezone

Če je sprva kazalo, da se bo obračun za zmago odvil med Špancem in Južnoafričanom, je nato tudi Italijan posegel v še vedno odprt boj. Bagnaia je ob koncu ravnine celo napadel za vodstvo in odpeljal mimo obeh dirkačev spredaj, a je bil ob zaviranju nekoliko predolg in manever se ni izšel. V zadnjih krogih dirke so se Bagnaia, Binder in Martin udarili za zmago in uprizorili številna prehitevanja, dotike in vožnjo povsem na meji.  Tudi Binder je napadal vodilnega Martina in ga večkrat prehitel, a je Jorge Martin vsakokrat takoj vrnil udarec in odpeljal mimo dirkača KTM.

Brez dvoma je bila to najboljša dirka letošnje sezone, ko vse do ciljne črte ni bilo moč napovedati zmagovalca. Martin je bil na koncu vseeno najhitrejši in ponovno zmagal, Brad Binder je v cilj pripeljal kot drugi, svetovni prvak Peco Bagnaia pa je dirko končal na tretjem mestu, a je po koncu dirke z veseljem sprejel ponujeno darilo in napredoval na drugo mesto, saj je Binder v zadnjem krogu zapeljal preko roba steze na prepovedano zeleno obarvano površino izletne cone in bil zato po koncu dirke kaznovan z odvzemom enega mesta. 

Le še 13 točk med obema pretendentoma za naslov

Binder se je tako preselil na tretje mesto, Bagnaia pa je zaključil kot drugi in osvojil nekaj dodatnih točk, ki bi lahko bile ob zaključku letošnjega prvenstva celo ključnega pomena. Razlika med obema borcema za letošnji naslov prvaka, Bagnaio in Martinom, tako sedaj znaša skromnih 13 točk, do konca sezone pa so na sporedu še tri dirkaška prizorišča, kar pomeni še šest dirk. Naslednja bo čez 14 dni v Maleziji. 

Preberite še: Prenova: BMW S1000 XR - v različici M crossover prvič prebija mejo 200 ''konjev'

BONUS VIDEO: Mini Cooper je modni dodatek, ki je v resnici eden najbolj zabavnih avtomobilov na trgu

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol