Sedmič je lovoriko za evropski avto leta prejela ta znamka!

27. 2. 2024 | Matjaž Korošak
Deli

Pri Renaultu se seveda veselijo. Novi Scenic, ki prihaja na naš trg sredi leta, je sedmi Renault, ki mu je uspel veliki met. Postal je Evropski avto leta in na tronu nasledil Jeepa Avengerja.

Ob rob salona v Ženevi je žirija evropskega avtomobila leta razglasila novega dobitnika tako željenega priznanja. Tokrat ga je prejel Ranaultov Scenic E-Tech E-Electric (več o tem modelu pa na tej povezavi). Renaultov novinec je bil tako najboljši od sedmih finalistov, ki so prišli v drugi krog: BMW serija 5, BYD Seal, Kia EV9, Peugeot E-3008/3008, Renault Scénic, Toyota C-HR, in Volvo EX30.

Renault Scenic E-tech Electric

Renault Scenic E-tech Electric

Renault

Sedmi Renault v zgodovini s to lovoriko

Prejemnika priznanja je izbrala 59-članska žirija avtomobilističnih novinarjev iz 22 držav. Scenic je prvo mesto osvojil s 329 točkami in tako postal sedmo vozilo Renault, ki je prejelo prestižni naslov The Car of the Year (angl. avtomobil leta). Pred njim so ga osvojili modeli Renault 16 (leta 1966), Renault 9 (1982), Clio (1991), Scenic (1997), Megane (2003), in Clio (2006). 

Novi Scenic nič več velikoprostorec, ampak ...

Renault

Novi Scenic seveda ni več klasični kompaktni in praktični velikoprostorec, kot ste ga poznali iz kar štirih generacij (od leta 1996), ampak povzema oblikovalske linije športnih terencev. Zdaj gre torej za povsem električno vozilo, zasnovano na konstrukcijski osnovi srednje velikosti AmpR Medium (prej CMF-EV), z dolžino 4,47 metra. Za dolge poti Scenic ponuja do 625 kilometrov dosega (po WLTP).

Preberite še

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol