WRC: Stari in - novi prvak!

29. 10. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Finski čudežni deček Kalle Rovanpere (ki pri 23 letih niti ni več deček) je en reli pred koncem potrdil tudi letošnji naslov prvaka. Na prvem reliju treh držav, ki so mu rekli srednjeevropski reli (CER), sta s sovoznikom Jonnejem Haltunenom z drugim mestom več kot suvereno obranila naslov. Reli je sicer po blatnem in mokrem asfaltu dobil belgijska dvojica Neuville-Wydaeghe.

Že pred relijem je bilo jasno, da bo morala dvojica Evans-Martin voziti skoraj na vse ali nič, saj je imela finska dvojica v identični Toyoti Yaris Rally1pred relijem že 31 točk prednosti. Evans bi moral končati pred Rovanpero, kar pa je pomenilo, da bi morala Valežana voziti na zmago in tvegati. To sicer ni nič nenavadnega, posebaj še, ker ima Evans kar precej boljši rezultat na asfaltu od Finca. Toda razmere, ki so čakale posadke na češko-avstrijsko-nemških cestah med vikendom, so bile vsej prej od vožnje pa klasični asfaltni podlagi ...

Dež, blato,listje, pesek, ...

Dež je seveda pomenil, da bodo posadke s sekanjem ovinkov na cesto nanesle precej blata in peska, zato so bile razmere težke že zaradi tega, svoje pa so dodale še češke ceste, o katerih so v glavnem vsi povedali le to, da se oprijem spreminja iz metra v meter. Podobno kot uničen asfalt na Hrvaškem reliju. Zato je bilo tud pričakovati, da bo davek na razmere precejšenj ...

In tako je bilo - najbolje je sicer potegnil Neuville (Hyundai i20 Rally1) toda finska dvojica ju je v petek že ujela ter prehitela in stari-novi prvak se je začel oddaljevati. Šele po napaki sta tako Belgijec kot Valežan, zavohala 'kri' in Evans je vedel, da je to priložnost, ki jo je čakal. Toda na tako težavni prodlagi je vsaka napaka pomenila odstop. Evans je to občutil na 11 preizkušnji, ko je na dolegm desnem zavoju precenil hitrost in v drugem delu zavoja sta bila Evans in Martin le še - potnika. Ki sta končala v vratih skednja... Rovanpera je tako popustil pritisk in igral na karto varnega drugega mesta in ubranitve naslova.

Zmaga Neuvillu, naslov Rovanperi

Zato je zmago tak rekoč prepustil belgijski dvojici v Hyundaiju. Na tretje mesto se je v svoji predzadnji dirki za M-Sport Ford pripeljal Ott Tanak s sovoznikom Martinom JArveojo (spet s kupom tehničnih napak, pa tudi kakšno svojo), šele četrti je bil osemkratni prvak Seb Ogier (Toyota Yaris Rally1), ki je v petek izgubil vso motivacijo zaradi bolezni in težav s pnevmatikami.

MIkkelsen prav tako drugič prvak - v WRC2

In tako kot si je naslov zagotovil Rovanpera, je tik pred koncem svojo drugo krono osvojil tudi Andreas Mikkelsen s sovoznikom Torsteinom Erikssonom v podporni kategoriji WRC2. MIkkelsen je vodil, pa v četrti preizkušnji napravil napako in se z ogromno nekajminutno zamudo uspel vrniti. Toda tako Greesmith kot Rossel, ki sta imel vsaj še teoretične možnosti za osvojitev naslova, sta v kaotičnih razmerah pogrnila - Rossel je razbil svojega Citroena, Greemsith pa je na koncu končal le kot peti.

Mikkelsen je tako z odličnim časom osvojil dovolj točk na posebni hitrostni preizkušnji (Super special), da je osvojil svoj drugi naslov v WRC2. Rezultat, ki  je še toliko bolj zanimiv, saj se je njegova letošnji lov na naslov začel šele s petim relijem v sezoni!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol